Reusel

Gezinsleven in Reusel

Petra en Wim hebben sinds hun huwelijk tot aan hun dood in 1984 in het grensdorp Reusel gewoond, eerst aan de Buizerd en later in den Toemet. Hun zonen Harald en Rob zijn beide in Reusel geboren en opgegroeid tot het noodlottige ongeluk. Harald en Rob gingen naar de lokale kleuterschool de Plonderijen en later naar de lagere school de St. Jozefschool, die inmiddels is afgebroken. Zij hadden er vele vrienden via school en via de lokale scoutingvereniging Jong Nederland.

Petra en Wim hadden een goed contact met dorps- en buurtgenoten. Wim zat bij de plaatselijke voetbalclub en Petra kende veel mensen in het dorp en erbuiten. Ook het contact met beide families, Stas en van Gils, werd goed onderhouden door regelmatige zondagse bezoekjes.

Dit veranderde allemaal na het ongeluk in februari 1984. Harald en Rob bleven alleen achter. Petra en Wim zijn begraven in Reusel en hun graf is daar nog steeds te bezoeken. Harald en Rob hebben die eerste maanden na het ongeluk veel omzwervingen gemaakt. Na een korte tijd bij de overburen en Peter en Gonny van Gils zijn zij voor enkele maanden bij opa en oma Stas in Hapert in huis gekomen.

Pleeggezin en verhuizingen

In juni 1984 werden Harald en Rob uiteindelijk opgenomen door Friedy Stas, een jongere zus van Petra, en haar vriend Johan Nijssen. Zij waren beiden nog erg jong en druk met hun eigen levens maar namen deze zware taak op zich. Friedy voelde het als een belofte die zij moest nakomen aan Petra, en Johan wist uit persoonlijke ervaring wat het was om je ouders door een auto-ongeluk te verliezen. Hij had zijn eigen ouders verloren op 18-jarige leeftijd.

De komende 10 jaar zouden Johan en Friedy bezighouden met het opvoeden van Harald en Rob. Het nieuwe gezin nam in eerste instantie zijn intrek in het oude huis op den Toemet, wat een vreemde gewaarwording was voor iedereen. In die periode studeerde Johan af en vond hij een baan in het Limburgse Horst. In november 1985 vertrok het gezin definitief uit Reusel en vestigden ze zich in Horst. In die periode trouwden Johan en Friedy en werd Marijn (1987) geboren, het vijfde gezinslid dat erg welkom was. Ruim 4 jaar later zou het gezin ook daar vertrekken, om te verhuizen naar het Noord-Hollandse Midwoud. Een lastige overgang voor iedereen, vanuit het gemoedelijke zuiden naar het directe noorden. Kort daarna werd Liesbeth (1990) geboren, die nog meer leven in de brouwerij bracht. In 1994 verlieten Harald en Rob kort na elkaar hun tweede thuis om zelf een leven op te bouwen.

Harald en Rob zijn in de jaren na hun vertrek nog vaak terug geweest in hun geboortedorp. Niet alleen voor het graf maar ook om familie en oude vrienden in de buurt te bezoeken.

Wikipedia-pagina Reusel:

Reusel (Brabants: Reuzol) is de hoofdplaats van de gemeente Reusel-De Mierden, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Reusel is gelegen in regio de Kempen. Dichtstbijzijnde grote steden zijn Turnhout en Eindhoven. Reusel is een van de Acht zaligheden. Reusel heeft voornamelijk nog een dorps karakter maar langs de Wilhelminalaan is op het einde van de 20e eeuw een stadhuis, winkelcentrum en busstation gebouwd die de omgeving een wat meer stedelijk aandoend karakter geven.